شبیه سازی، راهکاری جهت توانمندسازی دانشجویان پرستاری نظامی در حوزه مدیریت مصدومین حوادث رادیواکتیو

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

1 گروه پرستاری نظامی، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران

2 دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران

3 مرکز تحقیقات پرستاری، پژوهشگاه علوم بالینی، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران

10.30491/jmm.2024.1006675.1180

چکیده

زمینه و هدف: آمادگی اضطراری برای حوادث پرتوی ضروری است و بر لزوم طراحی و تسهیل انواع تمرین‌های پیشرونده برای افزایش آمادگی در این حوادث تأکید شده است. استفاده از روش نمایش با استفاده از شبیه­ سازی، روش مؤثری برای آموزش در این زمینه است. به همین منظور جهت آموزش تعدادی از دانشجویان کارشناسی ارشد پرستاری نظامی در زمینه مراقبت از مصدومین پرتوی، برنامه ­ریزی جهت بازدید از یک کلینیک تخصصی مراقبت از مصدومین پرتوی انجام و دانشجویان آموزش ­های لازم در این زمینه را به روش شبیه ­سازی دریافت کردند.
روش‌ها: این مقاله حاصل یک مطالعه موردی است که از طریق انجام عملیات میدانی، سازماندهی و توصیف داده ­ها انجام شده و در آن محقق، در جریان طبیعی یک رویداد به جمع ­آوری اطلاعات پرداخت. در این مطالعه مشاهده و توصیف، عنصر اصلی را تشکیل می‌دهد و از تکنیک ­های مشاهده و مصاحبه جهت دست‌یابی به دانش موردنظر و فرایندهای اندیشیدن درباره اطلاعات استفاده شده است.
یافته‌ها: آموزش مراقبت از مصدوم پرتوی به روش شبیه ­سازی با مولاژ مصدوم ترکیبی (تروما و آلودگی پرتوی) توسط کارشناس متخصص کلینیک مراقبت پرتوی، به دانشجویان ارائه گردید. مصدوم فرضی پس از تریاژ و رفع آلودگی کامل، جهت پایش علائم بالینی و دریافت مراقبت ­های پزشکی و پرستاری لازم به بخش بستری منتقل گردید. طراحی مراکز تخصصی مراقبت و درمان مصدومین هسته­ ای و پرتوی، نسبت به سایر بیمارستان­ ها و مراکز درمانی، مقداری متفاوت است و این مراکز دارای قسمتی خاص جهت نصب وسایل آلودگی ­زدایی و سیستم فاضلاب جدا برای ذخیره آب آلوده می ­باشند. همچنین کارکنان درگیر در ارائه مراقبت ­های درمانی به مصدومین پرتوی باید به توانایی علمی و مهارت­ های عملی مورد نیاز مجهز باشند و آمادگی مواجهه با حوادث پرتوی را داشته باشند.
نتیجه‌گیری: با توجه به اهمیت و لزوم آموزش ­های میدانی و حضور در عرصه ­های واقعی مواجهه با شرایط بحرانی و جنگ و به منظور ارتقاء سطح آموزش و مهارت دانشجویان کارشناسی ارشد پرستاری نظامی، توصیه می­ گردد برنامه ­ریزی و هماهنگی­ های لازم جهت حضور و مشارکت دانشجویان فوق الذکر در مراکز درمانی و مؤسسات مربوطه و مأموریت­ های مشابه در آینده به عمل آید.

کلیدواژه‌ها