بررسی اثرات تزریق پروپرانولول در کورتکس پری فرونتال بر بی‌دردی ناشی از استرس در موش صحرایی نر

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان

1 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران

2 مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران

10.30491/jmm.2024.1006725.1217

چکیده

زمینه و هدف: استرس یک تجربه فراگیر زندگی است و به خصوص در محیط­ های نظامی به فراوانی شاهد بروز آن هستیم. بی‌دردی ناشی از استرس به کاهش پاسخ درد پس از قرار گرفتن در معرض استرس دلالت دارد که با واسطه مدارهای بازدارنده درد نزولی انجام می‌شود. قشر پری‌فرونتال مغز یکی از نواحی مغزی است که نه تنها در عملکردهای اجرایی مهم است، بلکه در پردازش درد نیز اهمیت دارد. نشان داده شده است که گیرنده‌های آدرنرژیک در قشر پری‌فرونتال در پردازش درد نقش دارند. با توجه به اثرات گیرنده‌های آدرنرژیک در قشر پری‌فرونتال در پردازش درد در استرس، هدف تحقیق حاضر بررسی اثرات مهار گیرنده های بتا-آدرنرژیک در قشر پری فرونتال بر رفتارهای درد و ظرفیت اکسیدانی مغز ناشی از استرس شنای اجباری در موش صحرایی نر بود.
روش‌ها: 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به پنج گروه تقسیم شدند: کنترل (بدون دریافت استرس و دارو)، شم (جراحی ولی بدون دریافت استرس و دارو)، استرس (استرس شنای اجباری)، گروه استرس شنای اجباری + پروپرانولول (دریافت 4 میکروگرم/میکرولیتر پروپرانولول قبل از استرس شنای اجباری) و گروه پروپرانولول (دریافت 4 میکروگرم/میکرولیتر پروپرانولول بدون استرس). در مطالعه حاضر پاسخ های درد تونیک (زمان پس کشیدن دم) و آلودینیای سرد بررسی گردید. همچنین میزان سطح گلوتاتیون، مالون دی آلدهید و آنزیم کاتالاز با استفاده از کیت های بیوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: یافته­ های مطالعه حاضر نشان داد که استرس شنای اجباری سبب کاهش بروز درد تونیک و آلودینیای سرد شد. همچنین نتایج نشان داد که استرس شنای اجباری غلظت گلوتاتیون در مغز را نسبت به گروه کنترل به صورت معنی­ داری تغییر نداد ولی غلظت مالون دی آلدهید و کاتالاز را کاهش می‌دهد (05/0P<). از طرفی تزریق پروپرانولول در قشر پری فرونتال (گروه استرس + پروپرانولول) درد تونیک و آلودینیای سرد را نسبت به گروه استرس به تنهایی افزایش داد. علاوه براین، تزریق پروپرانولول در قشر پری فرونتال قبل از استرس شنای اجباری سبب افزایش غلظت مالون دی آلدهید و کاتالاز نسبت به گروه استرس در مغز گردید.
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعات حاضر نشان داد، گیرنده های بتا-آدرنرژیک در قشر پری فرونتال در بی دردی ناشی از استرس نقش واسطه­ گری دارند.

کلیدواژه‌ها