ارتباط راهبردهای مقابله با استرس و سلامت روان در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی‌ درمانی

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان

1 گروه پرستاری کودکان، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران

2 مرکز تحقیقات پرستاری، پژوهشکده علوم بالینی، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران

10.30491/jmm.2024.1006663.1172

چکیده

زمینه و هدف: سلامت جسمانی و روانی افراد جامعه بسیار حائز اهمیت است، یکی از حیطه‌های درخور توجه مطالعاتی، مطالعه ابعاد روان‌شناختی بیماران مبتلا به سرطان است که به دلیل درمان طولانی‌مدت، استرس زیادی را به دنبال دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط راهبردهای مقابله با استرس و سلامت روان در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی‌درمانی انجام شد.
روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی-همبستگی بود که بر روی 229 بیمار مراجعه­ کننده به درمانگاه شیمی‌درمانی واقع در بیمارستان بقیه‌الله‌الاعظم (عج) در تهران انجام شد. روش نمونه‌گیری در دسترس بود. ابزار مطالعه شامل پرسشنامه‌ اطلاعات فردی، پرسشنامه‌ سلامت عمومی 28 گویه‌ای و پرسشنامه‌ راهبردهای مقابله‌ای بیلینگز و موس بود. داده‌های جمع‌آوری شده از واحدهای پژوهش توسط نرم ­افزار SPSS نسخه 22 و آزمون‌های آماری رگرسیون تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: در این مطالعه بازه سنی بیماران تحت شیمی‌درمانی بین 18 تا 81 سال و میانگین سن آنان 13/90±51/27 سال بود. یافته‌ها نشان داد که 65/4 درصد بیماران تحت شیمی‌درمانی سطح سلامت نامطلوبی دارند. طبق آزمون همبستگی پیرسون بین حیطه‌های سلامت عمومی و راهبردهای مقابله‌ای ارزیابی شناختی، هیجان‌مدار و مهار جسمانی در بیماران تحت شیمی‌درمانی ارتباط منفی و معناداری برقرار بود (0/001=P).
نتیجه‌گیری: سلامت عمومی بیماران تحت شیمی‌درمانی با راهبردهای مقابله‌ای اتخاذ شده توسط آنان مرتبط است. نتایج این مطالعه می‌تواند نقش مؤثری در شناخت هرچه بیشتر عوامل مؤثر در انطباق سازگارانه با این بیماری، کاهش عوارض شیمی‌درمانی و در نتیجه بهزیستی روان‌شناختی بیماران مبتلا به سرطان داشته باشد.

کلیدواژه‌ها